Kuulovamma voi joskus yhdistyä näkö- tai monivammaisuuteen. Yleisin kuulonäkövammaisuutta aiheuttava oireyhtymä on Usherin syndrooma. Osa kuulonäkövammaisista käyttää kommunikoinnissaan taktiiliviittomista. Kuulomonivammaisilla keskeisiä kommunikointikeinoja ovat lisäksi tukiviittomat ja kuvasymbolit.
Keskeisiä palvelumuotojamme ovat ohjauskäynnit, tukijaksot, arviointi ja koulutus. Lisäksi meillä on materiaalia muun muassa huulioluvun harjoitteluun.
Järjestämme myös viittomakielen etäopetusta perusopetuksessa oleville viittomakielisille oppilaille.
KPL (Kuuntelen – Puhun – Luen) ‑menetelmän tarkoituksena on ensisijaisesti kehittää oppijan käsite‑ ja sanavarastoa, edistää siten kommunikointitaitoja sekä tutustuttaa häntä kirjoitettuun suomen kieleen. Parhaimmillaan sitä käytetään osana hyvin suunniteltua kielenopetuksen kokonaisuutta, jossa eri menetelmät ja lähestymistavat tukevat toisiaan.
Lue lisääKPL-materiaali sopii hyvin ikääntyneiden viriketoimintaan ja muistikuntoutukseen sekä afasiakuntoutukseen, koska aihepiireittäin ryhmitelty sanasto on helppoa ja tuttua, sanasto on suomalaiseen elämänpiiriin kuuluvaa, kuvat ovat selkeitä ääriviivapiirroksia, kuvissa käytettyjen värien erottuvuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota, valmiit kuva- ja sanakortit eivät kiillä eivätkä luista, koska niissä on mattalaminointi, ja toimintatavat on mahdollista valita siten, että käyttäjän ei…
Lue lisääYleensä huonokuuloisten ja sisäkorvaistutetta käyttävien lasten kuntoutuksessa painotetaan puhutun kielen oppimista ja kuuntelemista (auditiivista vuorovaikutusta). Tukeutuessaan kuuloonsa lapsi oppii hyödyntämään kuuloaan ja istutetta parhaalla mahdollisella tavalla. Koska viittomakieli on erityisesti näköön (visuaalisuuteen) perustuva kieli, se ei suoraan tue kuuntelemista ja kuulon harjoittamista. Viittomakieltä pidetäänkin enemmän siltana puhuttuun kieleen. Kielet täydentävät toisiaan. Viittomakieli nähdään tärkeäksi erityisesti…
Lue lisääMikä on viittoma? Viittomat ovat viittomakielen yksittäisiä ilmauksia. Niitä käytetään viittomakielen lisäksi viitotussa puheessa ja tukiviittomina. Viitotussa puheessa ja tukiviittomissa viittomia käytetään yhtä aikaa puhuttujen sanojen kanssa. Joskus viittomilla saatetaan ilmaista myös kieliopillisia muotoja. Viittomat koostuvat osista, joita ovat viittoman käsimuoto (sormien asento viittoman aikana) paikka (viittojan keholla tai hänen edessään ns. neutraalitilassa) liike (käsien liike) suunta tapa käsien…
Lue lisääMiksi visualisointia (visuaalistamista) tarvitaan? Koska 1. Ihmiset oppivat paremmin kuvien ja sanojen avulla kuin pelkästään sanojen avulla. Kuvien ja sanojen avulla oppiminen perustuu ajatukseen, että työmuistissa on erilliset kuuloon ja näkemiseen perustuvat työmuistit (Mayerin kognitiivinen teoria multimediaoppimisesta). Koska työmuisti on rajallinen, muisti voi ylikuormittua. Kaksi työmuistia tasoittaa muistin kuormittumista, ja näin kahden aistin käyttö tukee muistamista….
Lue lisääTulostettavien KPL-lisätehtävien myynti on siirtynyt Valteri-Puotiin. Löydät jatkossa sekä Valterin digitaaliset että fyysiset julkaisut samasta verkkokaupasta.
Nykyiset Voppi-asiakkaat voivat käyttää materiaalia Voppi-verkkopalvelun kautta tilauksensa loppuun saakka.
Lue lisääTulostettavien KPL-perustehtävien myynti on siirtynyt Valteri-Puotiin. Löydät jatkossa sekä Valterin digitaaliset että fyysiset julkaisut samasta verkkokaupasta.
Nykyiset Voppi-asiakkaat voivat käyttää materiaalia Voppi-verkkopalvelun kautta tilauksensa loppuun saakka.
Lue lisääTulostettavien KPL-monisteiden myynti on siirtynyt Valteri-Puotiin. Löydät jatkossa sekä Valterin digitaaliset että fyysiset julkaisut samasta verkkokaupasta.
Nykyiset Voppi-asiakkaat voivat käyttää materiaalia Voppi-verkkopalvelun kautta tilauksensa loppuun saakka.
Lue lisääNäytetään julkaisut (3/3)
KUULEEKO KOULU? Kuulovammainen oppilas kolmiportaisen tuen rappusilla tukimateriaali on Kuuleeko koulu? -koulutuskokonaisuuden puitteissa koottu materiaali. Siinä kerrotaan sellaisista tuen määrittelyyn ja tukitoimien kohdentamiseen liittyvistä käytännöistä, joiden on todettu olevan olennaisia kuulovammaisten oppilaiden oppimisen ja koulunkäynnin tuessa. Tämä tukimateriaali esittelee esimerkkien avulla, miten kolmiportainen tuki rakentuu ja millaisia tukitoimia tuen eri vaiheissa voidaan tarvita.
Lue lisääNäytetään julkaisut (1/1)